احکام کاشت مو از مواردی است که افراد متدین درباره آن حساسیت زیادی دارند. چنینی موضوعی خیلی جای تعجبی را هم نباید در پی داشته باشد؛ چرا که برای بسیاری از افراد مسلمان و ایرانی، احکام شرعی اسلامی اهمیت بسیار زیادی را به خود اختصاص میدهد. اهمیت این موضوع زمانی بیشتر مشخص میشود که بدانیم پیوند فولیکولهای مو، از درمانهای بسیار رایج میان آحاد جامعه برای کاهش تراکم موها میباشد. این روش که محبوبیت زیادی را کسب کرده، ممکن است موضوع برخی نگرانیها از بابت احکام شرعی آن باشد.
کلینیک ره یا: کاشت مو با ماندگاری بالا
به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در یادداشتی در بلاگ تخصصی کلینیک ره یا، به شرح مبسوط موضوع بپردازیم. برای این مقاله، ما به گفتههای مراجع محترم تقلید ارجاع داده و ادعایی را از نزد خود مطرح نمیکنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر، از شما دعوت میکنیم تا در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
آیا پیوند مو در اسلام حلال است؟
آیا کاشت مو حرام است؟ بدیهی است که در کشور ما، در صورت تشکیک در مورد جایز بودن یا نبودن این کار، مباحثات متعددی مطرح میشد. به همین دلیل اگر تاکنون در مورد آن چیزی نشنیدهاید، احتمالا دلیل آن بیاشکال بودن آن است. البته در اینجا باید به نکتهی ظریفی اشاره کرد. و آن تفاوت کاشت مو، پیوند مو و استفاده از اکستنشنهای موی طبیعی است.
علاوه بر آن لازم به ذکر است که در فقه و کلام اسلامی، گاهی منابع متعددی در مورد جایز بودن یا نبودن یک عمل اظهار نظر کردهاند. این که شما به کدام یک از این منابع استناد کنید، به مرجع تقلید شما بستگی دارد. البته در صورتی که یکی از مراجع، نظر متفاوتی در مورد حکم یک موضوع داشته باشد، فرد میتواند به نظر وی استناد کرده و از ایشان تقلید کنید.
بیشتر بخوانید: کاشت و ترمیم مو به روش HRT
احکام کاشت موی طبیعی چیست ؟
اگر مقاله مفصل ما در مورد کاشت مو را مطالعه کرده باشید، میدانید که برای کاشت مو، روشهای گوناگونی وجود دارد. در برخی از این روشها برای پیوند مو، از نواحی مختلفی به عنوان بانک مو استفاده میشود. این نواحی ممکن است ناحیهی پشت گوش و پشت سر، و یا دیگر نواحی بدن باشد. همچنین در برخی از روشهای کاشت مو، از موی مصنوعی بهره برده میشود.
البته باید به یاد داشته باشید که موضوع کاشت مو با اکستنشن و اضافه کردن موهای طبیعی به بافت عادی، و یا استفاده از کلاهگیسهای چسبی با بحث ما، تفاوت دارد. حکم شرعی اکستنشن (که به آن ترمیم مو نیز گفته میشود) را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بنا به جمهور (اجماع) فقها، استفاده از موهای خود فرد برای کاشت ایرادی ندارد. اما استفاده از موهای فرد دیگر روی سر، محل ایراد است. البته از این حیث نیاز نیست نگرانی خاصی داشته باشد؛ چرا که اصولا کاشت موی افراد روی سر دیگران امکان پذیر نیست. در کلیهی روشهای کاشت مو مدرن، از موی خود فرد برای پیوند استفاده میگردد.
کاشت مو چه فرقی با اکستنشن مو دارد؟
در این جا بد نیست تا به موضوع تفاوت اکستنشن مو و کاشت آن نیز بپردازیم. همچنین باید به یاد داشته باشید که گاهی منظور از پیوند مو، استفاده از مو بدون بهرهگیری از فولیکول است. این روش اخیر که به نام ترمیم مو نیز شناخته میگردد، از مواردی است در موضوع حرمت و یا امکان شرعی آن مناقشه برانگیز بوده است.
در اکستنشن مو، موهای فردی به جهت افزایش تراکم و پرپشتی مو به موهای فرد اضافه میگردد. برای این کار ممکن است از موهای طبیعی یا مصنوعی استفاده شود. باید توجه داشته باشید که با وجود کمتر بودن عوارض، نماز یا وضو با موهای فرد دیگر ممکن است محل اشکال باشد.
احکام شرعی ترمیم و کاشت مو
بنا به یکی از احادیث، پیامبر اکرم در موردی فردی را از بافتم موهای فردی به فرد دیگر منع کردهاند. به اعتبار این حدیث، برخی اکستنشن مو را محل ایراد تصیف کردهاند. با این حال و فارغ از اعتبار حدیث، بهتر است توجه داشت که بیان پیامبر اعظم (ص) ممکن است در این مورد متوجه شرایط خاصی بوده باشد و بهتر است در این مورد، با فقیه مجتهد مشورت کرد.
مهمترین موضوعی که ممکن است در جایز بودن کاشت مو مد نظر قرار گیرد، مسالهی روش مورد استفاده است. در اکثر روشهای کاشت مو، از فولیکولهای خود فرد استفاده شده و مو از رستنگاه عادی خود و به شکل طبیعی میروید. در حالی که در برخی از روشها، مانند پروتز مو، موها روی پروتزی که با چسب روی سر چسبانده میشود، کاشته میگردد. این روش به دلیل اینکه مانع وضوی صحیح میشود جایز شمرده نمیشود.
حکم کاشت مو عادی و کاشت مو به روش اکستنشن از منظر آیتالله خامنه ای (مدظله العالی)
اگر مانع از رسیدن آب در وضو و غسل باشد جایز نیست وگرنه اشکال ندارد. این کار فینفسه اشکال ندارد، به شرط اینکه از موی حیوان حلال گوشت و یا موی انسان نباشد.
[اما] اگر این کار در وقت نماز صورت نمیگیرد و شخص میداند که برداشتن مانع بعداً مشکل است، بهتر است این کار را نکند. ولی اگر این کار را انجام داده است، حال وقت نماز شده و میخواهد نماز بخواند و به وضو یا غسل احتیاج دارد؛ در این وضعیت باید این مانع را برطرف کند. به هر حال باید این مانع را برطرف کند، زیرا وجود این مانع نمیگذارد آب به موهای اصلی و پوست برسد.
بیشتر بخوانید: کاشت مو با روش سلول های بنیادی
حکم کاشت مو از دیدگاه آیت الله مکارم شیرازی
در صورتی که واقعاً مو را بکارند و جزء بدن شود و رشد و نمو کند هیچ اشکالی ندارد. اگر مو به صورت مصنوعی باشد و مانع از رسیدن آب به بدن نگردد آن هم اشکالی ندارد. ولی اگر مانع رسیدن آب به بدن است فقط در مواقع ضرورت جایز است. در صورتی که مانع رسیدن آب به بدن نباشد اشکالی ندارد. اگر مانع باشد تنها در صورت ضرورت جایز است و در این صورت حکم جبیره دارد.
آیا کاشت مو در صورت، حکم ریش را دارد و مانع وضو و غسل نیست؟
به شکل کلی، اگر موهای کاشته شده حکم موی طبیعی را نداشته باشد و مانع رسیدن آب به پوست نشود، از نظر شرع مبین اسلام محل ایراد نیست. با این حال اگر موهای مصنوعی کاشته شده مانع رسیدن آب به پوست شوند، از نظر شرعی محل ایراد بوده و باید برطرف شوند. با این حال برخی مراجع اعلام داشتهاند که اگر برداشتن آن سختی زیادی داشته و یا موجب عسر و حرج شود، میتوان با همان حالت، وضو و غسل را انجام داد.
آیا اکستنشن مو در اسلام حرام است؟
اکستنشن و کاشت مو به خودی خود در اسلام حرام نیست؛ اما اگر به گونهای باشد که مانع رسیدن آب در وضو و غسل شود، انجام آن محل اشکال است.
مقالهای که برای شما آماده کردیم، مربوط به بلاگ ره یا بوده و میتوانید نکات جذاب و آموزشهای دیگر را در صفحه مربوطه مطالعه کنید. میتوانید برای دریافت انواع خدمات زیبایی از خدمات کلینیک پوست و مو ره یا بهره ببرید.