تزریق فیلر، یکی از رایجترین عملهایی است که، برای زیباسازی پوست انجام میگردد؛ اما، با گسترش استفاده از این فیلرها، احتمال بروز عوارض جانبی نیز، افزایش مییابد. اگرچه عفونتهای ناشی از تزریق فیلرهای لب، نادر هستند، اما همیشه، زمانی که مادهای با یک سوزن، به پوست تزریق شود، خطر عفونت، وجود دارد؛ حتی با استفاده از بهترین تکنیک استریل، باز هم عفونت میتواند بلافاصله، و یا چند هفته پس از تزریق، رخ دهد.
خدمات کلینیک ره یا: تزریق ژل با استفاده از بهترین مواد ممکن
در این مقاله، به تشریح موارد عفونت لب بعد از تزریق ژل و فیلرهای پوستی، علل آن، اقدامات پیشگیرانه و روشهای درمانی آن میپردازیم.
علائم عفونت لب پس از تزریق فیلر
علائم اولیه عفونت عبارتند از:
- التهاب و سرخی پوست
- حس گرما
- حساسیت
- درد
- تورم (معمولاً در محل تزریق یا نزدیک به آن)
- علائم موضعی آبسه (جوشهای چرکی، ندول، نواحی ناهموار، پوسته شدن)
- تب سیستمیک (تبی که در اثر واکنش نامناسب بدن به عفونت رخ میدهد)
هنگامی که فرد، دچار عفونت شود، ممکن است یکی، یا ترکیبی از چند علامت فوق را در خود، مشاهده کند. این علائم، اغلب، فقط در یک طرف لب ایجاد میشود؛ و علائم ممکن است بلافاصله پس از درمان، یا هفته ها تا ماهها پس از آن، ظاهر شوند.
دلایل عفونت لب پس از تزریق ژل
ژلهای تزریقی، با عفونتهایی مرتبط هستند که میتوانند در اثر ایجاد یک شکاف، در سطح پوست ایجاد شوند. عوامل ایجاد عفونت، ممکن است باکتریایی، ویروسی و یا قارچی باشند.
عفونت لب بعد از تزریق فیلر، در هر زمانی پس از عمل تزریق، ممکن است رخ دهد. عوامل ایجاد عفونت، را میتوان از طریق ورود مستقیم، در طی تزریق اولیه، و یا از طریق گسترش سیستمیک عفونت در خون، تعریف کرد. عفونت میتواند به صورت عفونت موضعی پوست، دُمَلهای (چرک) عمیقتر یا آبسه ظاهر شود. ژل، همچنین میتواند به عنوان کانونی برای تجمع باکتریها عمل نماید و بعداً به تشکیل گرانولوم (برآمدگی و سفت شدن پوست) منجر شود.
عفونتهای احتمالی پس از تزریق فیلر
بسیاری از عوارض جانبی، پس از تزریق فیلرها، گزارش شده است، مانند ندول، آبسه، سینوس یا حفره، واکنشهای تاخیری و غیره. چنین واکنشهایی، اگرچه غیرمعمول هستند؛ اما ممکن است رخ دهند؛ به ویژه در مورد ژلهایی با اثرات طولانی مدت. عوارض ذکر شده، در عرض چند هفته، پس از تزریق فیلر، ایجاد میشوند و به صورت ندولهای ملتهب و با حساسیت خفیف ظاهر میگردند. آنها، اغلب برای ماهها باقی میمانند؛ و باعث اضطراب شدید بیمار میشوند.
بیشتر بخوانید: تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل و تخلیه آن
تبخال
بروز تبخال، پس از تزریق فیلر پوستی، یک عارضه نادر اما دردسرساز است؛ که در اثر فعال شدن مجدد ویروس تبخال، ایجاد میشود.
در طی تزریق ژلهای پوستی، فعال شدن مجدد ویروس تبخال، میتواند با آسیب رساندن مستقیم به آکسون (یک سلول عصبی) توسط سوزن، ایجاد شود. علاوه بر این، دستکاری بافت و واکنش التهابی پس از تزریق فیلر، میتواند در فعال شدن مجدد ویروس تبخال، نقش داشته باشد. تبخالها، در ناحیهای که فیلر تزریق شده است ظاهر میشوند. شیوع ویروس تبخال، معمولاً ۲۴ تا ۴۸ ساعت، پس از تزریق ژل، مشاهده میشود.
بنابراین، باید یک تاریخچه پزشکی دقیق به دست آورد، و با تمرکز، بر روی علائمی که میتواند بر شیوع تبخال (مانند تاول، التهاب، پوسته پوسته شدن)، پیدا کردن ناحیهای که دچار تبخال میشود، و احتمالاً ارتباط آنها با روشهای قبلی با فیلرهای پوستی، تأکید کند.
تاول زدن
ایجاد تاول روی لب، پس از تزریق ژل، یک عارضه شایع نیست. تاولها به احتمال زیاد، ناشی از عفونت تبخال هستند و میتوانند در قسمت داخلی، بهصورت زخم آفتی و یا در قسمت بیرونی لب، به وجود بیایند. در بیمارانی که سابقه تبخال زدن بر روی لبها را دارند، بهتر است در صورت نیاز پس از انجام هرگونه عمل در اطراف دهان، داروی خوراکی برای تبخال، مصرف نمایند. درمان این نوع ضایعات میتواند شامل، داروهای ضد ویروسی موضعی و یا خوراکی باشد. برای تسکین درد، استفاده از یک قرص ضد اسید حاوی کلسیم، به طور مستقیم در ناحیه تبخال، میتواند درد را به خوبی بهبود بخشد. از نظر تئوری، تاول میتواند پس از تورم بیش از حد لبها، ایجاد شود؛ اما به طور کلی، این طور نیست.
بیوفیلم (زیست لایه)
بیوفیلم، مجموعهای از میکروارگانیسمها است که در آن، سلولها به یکدیگر و یا به یک سطح، میچسبند. پراکندگی بیوفیلم، ممکن است منجر به گسترش و تشکیل گروهی عفونتهای جدید شود. بنابراین، استانداردهای مناسب مراقبت، برای جلوگیری از هرگونه عفونت، با اقدامات احتیاطی مناسب، قبل و بعد از عمل، باید انجام شود.
بنابراین، تشخیص هر ندول حساس، در هر محل، باید سریعاً با تجویز داروهای ضد میکروبی و آنتیباکتریال، با طیف وسیع، به مدت ۲ تا ۳ هفته، درمان شود. اگر هر گونه تزریق استروئیدی، برای شما برنامه ریزی شده باشد؛ فقط باید پس از تجویز یک دوره آنتیبیوتیک انجام گردد.
ندولهایی که با تاخیر شروع میشوند
ندولهایی که دیرتر شروع میشوند، در 0.5 درصد از درمانهای ژل هیالورونیک اسید (HA)، معمولاً پس از چهار هفته تا بیش از یک سال، بعد از درمان، رخ میدهند. اعتقاد بر این است که این ندولها، به دلیل التهاب با شروع تاخیری یا بیوفیلمهای باکتریایی ایجاد میشوند. اغلب، این ندولها، دارای محرکهای عفونی یا ایمنی قبلی هستند. یکی از مکانیسمهای احتمالی اثر، از طریق تجزیه HA، با گذشت زمان است. در تزریق ژل، هیالورونیک اسید، وزن مولکولی بالایی داشته و خواص ضد التهابی دارد. با این حال، با گذشت زمان، این ماده، به قطعات کوچکتر تبدیل میشود. این قطعات کوچکتر، ممکن است، سیستم ایمنی را تحریک نمایند و منجر به بروز التهاب، با تاخیر شوند. مکانیسم دیگر اثر، ممکن است از طریق فلور پوست باشد.
جابجا شدن فیلر، به مکانهای دور نیز، میتواند باعث ایجاد ندولهایی، با تأخیر ماهها تا سالها، پس از درمان شود. البته، این ندولها غیر التهابی هستند و میتوانند با هیالورونیداز درمان شوند.
درمان عفونت لب پس از تزریق ژل
اکنون که عوارض جانبی و علائم آنها را بررسی کردیم، روشهایی را که میتواند به درمان این عوارض کمک کند، مرور خواهیم کرد.
آنتی بیوتیکهای خوراکی
اگر بلافاصله، پس از تزریق، دچار عفونت ژل پوستی شدید، ممکن است پزشک آنتی بیوتیک تجویز کند. آنتیبیوتیکهایی که معمولاً برای درمان عفونتهای فیلرهای پوست استفاده میشوند، دارای خواص ضدالتهابی نیز هستند. آنها ممکن است، برای شش هفته، تجویز شوند.
هیالورونیداز یا تخلیه ژل لب
این دارو، فقط توسط پزشکان تزریق میشود؛ و باید در صورت وجود اختلالات عروقی، یا تایید عفونت، استفاده شود. هیالورونیداز، آنزیمی است که به حل کردن ژلهای اسید هیالورونیکی که، پس از تزریق، ممکن است رگهای خونی، یا داخل خود ناحیه عفونی را مسدود کرده باشد، کمک میکند.
بعضی از افراد، به هیالورونیداز حساسیت دارند؛ بنابراین ممکن است ابتدا آن را روی بازوی خود آزمایش کنید.
بیشتر بخوانید: رفع خط خنده با تزریق ژل
تزریق آنتی بیوتیک
برای عفونتهای جدی تر، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که به نواحی عفونی آنتی بیوتیک تزریق کند. تزریق آنتی بیوتیک، ممکن است تا سه بار، انجام شود. بین تزریق اول و دوم، باید یک هفته فاصله باشد؛ سپس بین تزریق دوم و سوم، دو هفته فاصله خواهد بود.
درمان زخم ناشی از عفونت بعد از تزریق ژل
- منطقه را تمیز نگه دارید. اگر عفونت منجر به ایجاد زخمهای باز، روی لبهای شما شود، باید آن را مانند یک زخم، درمان کنید. برای کمک به جلوگیری از ورود باکتری بیشتر به زخم، هر روز محل را با آب گرم، بشویید. این کار، باعث جلوگیری از تجمع آلودگی و جرم در زخم، میگردد و باعث بهبودی میشود.
- اگر پزشک شما، تایید کرد، از یک پاک کننده ملایم، یا صابون ضد باکتری استفاده کنید. البته، قبل از استفاده، بهتر است ناحیه عفونی را درمان کنید.
- استفاده از پماد آنتی بیوتیک. برای کمک به چرب نگه داشتن زخم، یک لایه نازک وازلین روی آن بمالید. انجام این کار، به بهبود، درمان زخم و کاهش پوسته شدن، کمک میکند. میتوانید وازلین را با انگشتان تمیز و یا یک گوش پاک کن، به زخم خود بمالید.
- محل را با گاز استریل بپوشانید. اگر زخم شما، خیلی بزرگ است و هنوز بخشهای باز دارد، ممکن است بخواهید آن را با گاز استریل بپوشانید. گاز را، روی قسمت باز زخم، قرار دهید و آن را با چسب کاغذی در جای خود بچسبانید. پس از بهتر شدن زخم، میتوانید آن را بدون پوشش، رها کنید.
با پزشک خود، در مورد اینکه آیا باید ناحیه را با گاز بپوشانید یا خیر، صحبت کنید.
پیشگیری از عفونت لب پس از تزریق ژل
برای به حداقل رساندن خطر عفونت، تاریخچه بیماران باید گرفته شود، از جمله هرگونه سابقه اقدامات دندانپزشکی اخیر، هرگونه درمان پریودنتال برنامه ریزی شده، طی دو هفته آینده، یا هر سابقه سینوزیت مزمن. بیمار نباید قبل یا بلافاصله بعد از عمل، آرایش کند. باید از تکنیک آسپتیک (جلوگیری از آلودگی) استفاده کرد، از جمله استریل کردن مناسب پوست با محلول کلرهگزیدین ۲ تا ۴ درصد یا ایزوپروپیل الکل ۷۰ درصد و جلوگیری از آلودگی ناحیه درمان، پس از تمیز کردن پوست بیمار. باید از روشی برای تزریق استفاده شود که تعداد سوراخهای پوست را کاهش دهد و از کوچکترین سوزن ممکن، برای تزریق استفاده نماید. همچنین مهم است که از تزریق ژل، در پوست ملتهب یا عفونی، خودداری شود؛ از تزریق داخل دهانی خودداری گردد و از تزریق در لایههای قبلی فیلر، اجتناب شود.
همچنین، یکی از راههایی که میتوانید از عفونتها جلوگیری کنید، شروع درمان عفونت، قبل از تزریق فیلر پوستی است. اگر قبل از عمل، شروع به مصرف آنتی بیوتیک کنید، این کار میتواند به جلوگیری از بروز هرگونه عفونت بعد از عمل کمک نماید.
با پزشک خود، در مورد آزمایش آنتی بیوتیک درمانی پیشگیرانه، قبل از تزریق ژل، صحبت کنید.
در صورت داشتن بیماریهای پوستی، از تزریق فیلر پوستی خودداری نمائید. بعضی شرایط، ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت پس از تزریق فیلر پوستی، قرار دهد. اگر از قبل، عفونتی در ناحیهای از صورت خود دارید، از جمله جوش یا بثورات، نباید ژل تزریق کنید. افراد مبتلا به بیماری درماتیت نیز، نباید فیلرهای پوستی دریافت نمایند. اگر عفونتهای بینی یا دهان، مانند سینوزیت، بیماری پریودنتال، عفونت گلو یا آبسه دندان دارید، نباید ژل، تزریق کنید.
به عنوان مثال، افراد مبتلا به ویروس تبخال سیمپلکس، ویروس پاپیلومای انسانی، زرد زخم، مولوسکا کانتاگیوزا یا عفونتهای مخمری در نزدیکی محل تزریق، نباید این روش را انجام دهند. میتوانید با متخصصین در مورد روشهای جوان سازی پوست هم مشورت داشته باشید.
بیشتر بخوانید: رفع خط اخم با تزریق ژل
نتیجه گیری
فیلرهای هیالورونیک اسید (HA)، نتایج عالی ارائه میدهند، تا حد زیادی به خوبی تحمل میشوند، و مشخصات ایمنی مطلوبی دارند، اما ممکن است عوارضی جانبی نیز، ایجاد کنند. خوشبختانه، احتمال بروز عوارض جانبی، کم است و اکثر این عوارض، خفیف هستند.
آگاهی از عوارض احتمالی، پیشگیری و مدیریت، همراه با آگاهی از آناتومی صورت، برای مراقبت بهینه از ایمنی بیمار، ضروری است.
سؤالات متداول
چه آنتی بیوتیکی برای عفونت بعد از تزریق فیلر استفاده میشود؟
اشکال خفیف عفونت، ممکن است با آنتی بیوتیکهای خوراکی درمان شوند، در حالی که انواع جدیتر، نیاز به آنتی بیوتیک تزریقی و بستری شدن در بیمارستان دارند. مصرف آموکسی سیلین کلاوولانیک اسید ۴ گرم در هر ۲۴ ساعت به مدت ۱۵ روز، توصیه میشود.
اولین نشانه عفونت بعد از تزریق فیلر در بدن کدام است؟
تب، ممکن است اولین علامت عفونت باشد.
چگونه پزشکان متوجه میشوند که شما عفونت باکتریایی دارید؟
آزمایشهایی که اغلب برای کمک به پزشکان در تشخیص عفونت باکتریایی انجام میشوند، شامل شمارش کامل خون و کشت مایعات بدن است.
چه مدت پس از تزریق ژل لب، ممکن است دچار عفونت شوید؟
خطر اصلی، عفونت است که اغلب پس از 8 الی 12 ماه، یا حتی بعد از آن، ممکن است رخ دهد.
چه زمانی باید نگران عفونت بعد از تزریق فیلر لبم باشم؟
ممکن است در دو روز اول پس از تزریق فیلر لب، تورم زیادی داشته باشید. با این حال، این تورم باید تا روز چهارم، کمتر شود. اگر پس از سه یا چهار روز پس از درمان، دچار تورم شدید شدید، باید فوراً با پزشک خود مشورت کنید، زیرا ممکن است یک مشکل جدی باشد.
آیا بدن شما، ممکن است که فیلر لب را رد کند؟
بروز واکنشهای آلرژیک شدید به پرکنندههای لب، نادر است؛ اما احتمال آن، وجود دارد. در برخی موارد، بیماران واکنش آلرژیک به اسید هیالورونیک یا پلی لاکتیک اسید (PLA)، نشان میدهند که، در ترکیب بعضی از فیلرها وجود دارد.
مقالهای که برای شما آماده کردیم، مربوط به بلاگ ره یا بوده و میتوانید نکات جذاب و آموزشهای دیگر را در صفحه مربوطه مطالعه کنید. میتوانید برای دریافت انواع خدمات زیبایی از خدمات کلینیک پوست و مو ره یا بهره ببرید.