جای زخم روی سر ممکن است بر اثر عوامل مختلفی از جمله ضربه، نشانه تولد، سوختگی، بیماری های التهابی، بیماریهای پوستی و جراحی پیوند مو در گذشته ایجاد شده باشد. معمولاً اسکار و جای زخم بر روی سر، رشد مو را در این ناحیه کاهش میدهد و در برخی موارد نیز به طور کامل از بین میبرد. برای پوشاندن جای زخم و سوختگی، بسیاری از افراد ترجیح میدهند موهای خود را بلند کنند یا از مدل مویی که ناحیه آسیب دیده را پنهان کند کمک بگیرند، اما برخی مواقع محل اسکار پوشاندن آن را دشوار میکند. اکثر انواع اسکار را میتوان با کاشت مو پنهان کرد. کاشت مو روی ناحیه اسکار روشی کاملاً منحصر به فرد است و انجام آن به دانش و تخصص نیاز دارد. در این مقاله به بررسی روشهای کاشت مو روی سوختگی، اسکار و زخم و نکات مراقبتی مربوط به آن میپردازیم.
خدمات کلینیک ره یا: کاشت مو با بیشترین تاثیرگذاری
آیا کاشت مو بر روی جای سوختگی، زخم و اسکار امکان پذیر است؟
کاشت فولیکول مو در بافت زخم و اسکار امکان پذیر است، اما به علت کاهش گردش خون و کم بودن بافت پشتیبان کاشت مو در این بافت دشوارتر است. با وجود این فولیکولهایی که از ناحیه اهداکننده به بافت اسکار پیوند زده میشوند به تدریج در طی 12 ماه رشد میکنند و روی اسکار را میپوشانند.
ناکافی بودن خون رسانی در این بافت میتواند سرعت رشد مو و شانس بقای موهای پیوند شده را تحت تاثیر قرار دهد. میزان خون رسانی به بافت اسکار بسته به نوع آن تا حد قابل توجهی میتواند متفاوت باشد و هیچ تضمینی وجود ندارد که موی کاشته شده بتواند جای زخم را به طور کامل پنهان کند.
چه عواملی برای کشت مو روی جای زخم و اسکار موثر هستند؟
کاشت فولیکول مو در بافت اسکار به مراتب از پیوند مو روی بافت پوست سالم دشوارتر است زیرا گردش خون در بافت اسکار ضعیف است و این بافت معمولاً ضخامت بیشتری دارد.
- ضخیم بودن بافت اسکار. گاهی اوقات جای زخم، بافت بسیار ضخیمی دارد و این باعث میشود که موها نتوانند در این بافت رشد کنند. برای بهبود وضعیت ضخامت اسکار و توانایی رویش موهای جدید در این ناحیه تکنیکهایی وجود دارند که میتوان از آنها کمک گرفت. از جمله این روشها تزریق استروئید است که به کاهش ضخامت اسکار و از بین بردن جای زخم پیش از قرار دادن فولیکولهای جدید مو در این ناحیه کمک میکند. در اسکارهای هایپرتروفیک به علت ضخامت بالای بافت اسکار، ممکن است فولیکولهای پیوند شده دارای عمق کافی برای جذب خون از بافت زیر جلدی پوست نباشند.
بافت برخی اسکارها بیش از حد نازک است و درصد موفقیت کاشت مو کاهش پیدا میکند. برای توصیف نازکی بافت اسکار از اصطلاح پزشکی آتروفی استفاده میشود. برخی اسکارها برای دریافت فولیکول موی جدید بیش از حد آتروفیک و نازک هستند. برای کاشت مو در نواحی که دارای اسکار آتروفیک هستند باید از تکنیکهای مخصوصی استفاده کرد تا رشد و جذب موهای کاشته شده بهبود داده شود.
- خون رسانی به بافت اسکار. گاهی اوقات فرآیند شکل گیری جای زخم باعث میشود خون رسانی به آن ناحیه کاهش یابد و به این ترتیب احتمال جذب موفقیت آمیز فولیکول مو در آن ناحیه کاهش پیدا کند. تکنیکهای خاصی از قبیل استفاده از ماینوکسیدیل پیش و پس از جراحی کاشت مو برای بهبود خون رسانی به بافت اسکار میتواند مفید واقع شود و به اکثر افراد توصیه میشود.
بیشتر بخوانید: آیا کاشت مو ضرر دارد؟
آیا من کاندید مناسبی برای کاشت مو روی زخم هستم؟
این یک روش بسیار پیشرفته است و مجموعه ای از عوامل تعیین میکنند که آیا این درمان برای شما مناسب است یا خیر.
جراحی کاشت مو برای ترمیم اسکار با پوشاندن این ناحیه جای زخم را پنهان میکند و در واقع بافت اسکار را از بین نمیبرد. این روش به افرادی که از طاسی یا کاهش حجم موها در نوای دارای جای زخم رنج میبرند توصیه میشود.
به این افراد در صورتی که به بیماریهای التهابی مبتلا باشند توصیه میشود که پیش از انجام این درمان صبر کنند تا حداقل 5 سال از غیرفعال شدن بیماری شان سپری شود. این مسئله برای اطمینان از فعال نبودن برخی بیماریها (مانند لیکن پلانوپیلاریس، پسوریازیس و لوپوس اریتماتوز دیسکوئید) حین انجام این درمان حائز اهمیت است.
همچنین داشتن انواع خاصی از بافت اسکار ممکن است باعث شود که فرد نتواند در آن ناحیه مو بکارد. در مواردی که بافت اسکار بیش از حد ضخیم است (هایپرتروفیک) ممکن است برای رشد موها و عملکرد درست آنها جریان خون به اندازه کافی وجود نداشته باشد.
برخی بیماران دارای اسکار گسترده هستند به طوری که بافت اسکار بخش زیادی از موهای ناحیه اهدا کننده خود را از دست داده است به همین خاطر پزشک باید ابتدا ناحیه اهداکننده فولیکول مو را معاینه کند و بعد به فرد روش مناسب برای کاشت مو را توصیه کند.
آمادگیهای لازم قبل از عمل کاشت مو روی زخم، بخیه، سوختگی و اسکار
کاشت مو روی زخم نیاز به آمادگی خاصی ندارد، اما اگر زخم شما تازه است و هنوز به طور کامل التیام نیافته است، بهتر است تا از بین رفتن کامل التهاب و بهبودی زخم صبر کنید.
پیش از کاشت مو لازم است:
- از مصرف داروهای رقیق کننده خون، یک هفته پیش از جراحی کاشت خودداری کنید.
- یک هفته پیش از کاشت از مصرف سیگار و مشروبات الکلی خودداری کنید.
- موهای خود را بشویید، اما از سشوار کردن آن خودداری کنید.
- مصرف مکملهای حاوی ویتامین E را متوقف کنید.
بیشتر بخوانید: از کجا بفهمیم ریزش مو هورمونی است
روشهای کاشت مو در محل زخم، سوختگی، بخیه و اسکار
روشهای کاشت مو بر روی جای زخم عبارتند از:
- پیوند واحد فولیکولی (FUT): پزشک پیش از بخیه کردن ناحیه تحت درمان، نواری از پوست را از پوست سر جدا میکند. این نوار معمولاً چند سانتی متر طول دارد. سپس این نوار را به قطعات کوچکتر که به هرکدام از آنها یک گرافت گفته میشود تقسیم میکند. پزشک در ناحیه دریافت کننده فولیکولهای جدید مو، دهانههایی ایجاد میکند تا گرافتها را درون آنها قرار دهد. این روش معمولاً برای اسکارهای بسیار وسیع که بر اثر ضربه شدید یا سوختگی ایجاد شدهاند استفاده میشود.
- استخراج واحد فولیکولی (FUE): در این روش پزشک ابتدا ناحیهای از پوست سر را که ممکن است در نزدیکی محل جای زخم باشد میتراشد. سپس فولیکولهای مو را با وارد کردن ضربههای کوچک استخراج میکند به طوری که تنها آثار کوچکی از آن باقی میماند. سپس پزشک در ناحیه دریافت کننده فولیکولهای جدید مو که همان بافت دارای اسکار است سوراخهایی ایجاد میکند تا فولیکولهای موی جدید را درون آن قرار دهد. این روش معمولاً برای اسکارهای جزئی تا متوسط به کار میرود.
- روش های دیگری همچون FIT ،SUT و کاشت مو به روش میکروگرافت شباهت بسیاری به روش FUE دارند و باتوجه به دستگاهها و ابزارهای متفاوت هریک از این روشها اسامی متفاوتی دارند، اما روند کلی آنها یکسان است.
- کاشت مو به روش DHI: این روش شباهت بسیاری به روش FUE دارد، اما با این تفاوت که در روش FUE ابتدا باید کانالهای قرارگیری مو پیش از کاشت مو باز شوند تا پزشک بتواند به صورت دستی گرافتهای استخراج شده را پیوند بزند. با این حال در روش DHI از ابزار خاصی استفاده میکنند که به کمک آن بلافاصله پس از استخراج فولیکولهای مو و بدون نیاز به ایجاد کانال برای موهای جدید، عمل پیوند موها را میتوان انجام داد. دوره نقاهت روش DHI بسیار کوتاه است و در مقایسه با روش FUE خونریزی کمتری ایجاد میکند.
کاشت مو در محل زخم و اسکار با بانک موی آسیب دیده یا ضعیف
روشهای پیشین عمدتاً برای افرادی با زخمهای کوچک و آنها که بانک موی سالمی دارند مناسب است. اما در برخی افراد، وسعت آسیب دیدگی سر و بانک مو به قدری است که حجم موی مناسبی برای کاشت وجود ندارد. در این شرایط میتوان از روشهای زیر استفاده کرد.
- روش Super FIT: در این روش پزشک از سایر نقاط بدن به روش FIT مو را استخراج میکند و این موها را در ناحیه مورد نظر پیوند میزند.
- کاشت مو به روش BHT: برای افرادی که از طاسی گسترده رنج میبرند، منابع اهداکننده موی شان محدود است و بانک مو ندارند، روش پیشرفته FUE این امکان را فراهم میکند تا از دیگر قسمتهای بدن شخص، فولیکولهای مو را استخراج کرده و در ناحیه مورد نظر بکارند. در این روش میتوان موها را از ریش یا سینه فرد استخراج کرد.
- HRT: این روش مصنوعی کاشت مو است ک ابتدا یک اسکن از سر و موهای داوطلب گرفته میشود تا ضخامت و جنس تارهای مو بررسی شوند در نهایت یک پروتز مناسب برای داوطلب فراهم گردد.
تمامی روشهای ذکر شده تاثیر متفاوتی بر افراد مختلف خواهند داشت پس پیشنهاد نهایی بر عهده دکتر شماست که پس از معاینات و آزمایشهای لازم روش مناسب شما را پیشنهاد کند.
مراقبتهای پس از کاشت مو روی زخم، سوختگی و اسکار
در روزها و هفتههای نخست پس از کاشت مو مراقبت دقیق از موها بسیار حائز اهمیت است. این امر به ویژه در نواحی که بافت اسکار وجود دارد صدق میکند، چراکه خطر جدا شدن موهای پیوند شده در بافت اسکار زیاد است.
حداقل در هفت روز اول پس از عمل پیوند مو نباید به موهای پیوند شده دست بزنید و حتماً ناحیه تحت درمان را با استفاده از اسپری مخصوص مراقبت از موهای تازه کاشته شده مرطوب نگه دارید تا بهبود و رشد موها به بهترین حالت ممکن اتفاق بیفتد.
- اگر میتوانید از پرداختن به فعالیتهای روزمره بپرهیزید تا ناحیه تحت درمان در روزهای نخست پس از عمل روند بهبودی خود را به خوبی طی کند.
- ناحیه جراحی شده را به مدت 4 روز نباید شست و شو دهید. بهتر است که نحوه شست و شوی مو بعد از کاشت مو را مطالعه کنید.
- در 2 هفته نخست از پمادها، لوسیونها و دیگر داروها خودداری کنید، مگر اینکه پزشک استفاده از داروی خاصی را به شما توصیه کرده باشد.
- حداقل تا 2 هفته از پرداختن به فعالیتهای بدنی شدید خودداری کنید.
برای افزایش دادن احتمال موفقیت کاشت مو در ناحیه زخم و اسکار بهتر است که استراحت طولانی تری داشته باشید و مدت زمان بیشتری از فعالیتهای سنگین بپرهیزید تا احتمال موفقیت گرافتها افزایش یابد.
ماندگاری کاشت مو بر روی زخم و اسکار
رشد فولیکولهای مو بر روی بافت اسکار نسبت به بافت سالم و آسیب ندیده دشوارتر است. بنابراین در مقایسه با روشهای معمول کاشت مو، در پیوند مو به بافت اسکار زمان بیشتری برای رویش موهای تازه پیوند شده نیاز است. ممکن است بیمار برای پوشش کامل بافت اسکار به بیش از یک عمل جراحی نیاز داشته باشد. به طور کلی این پروسه ممکن است تا 1 سال زمان ببرد.
بیشتر بخوانید: درصد موفقیت کاشت مو چقدر است؟
هزینهی کاشت مو بر روی زخم و اسکار
هزینه این جراحی متفاوت خواهد بود، زیرا جراح باید با دقت بیشتری عمل جراحی را انجام دهد.
برخی از عوامل تعیین کننده هزینه کاشت مو بر روی اسکار عبارتند از:
- تکنیک به کار رفته در کاشت مو
- تعداد فولیکولهای پیوند شده
- ناحیه تحت درمان
- میزان تجربه پزشک
نتیجه گیری
کاشت مو در نواحی دارای اسکار کیفیت زندگی را در افرادی که دچار سوختگی یا جراحت شدید شدهاند افزایش میدهد. داشتن یک جای زخم قابل مشاهده از ترومایی (ضربه، حادثه، شوک) که تجربه کردهاید اصلاً خوشایند نیست. به همین خاطر است که پنهان کردن جای زخم به کمک کاشت مو در آن ناحیه بهترین راه حل است. اگر قصد دارید برای ترمیم جای زخم، سوختگی و اسکار پوست سر خود در این ناحیه مو بکارید، میتوانید از مشاوره رایگان کاشت مو و ارتباط با متخصصان ما از طریق تماس تلفنی و واتساپ بهره ببرید.
سوالات پرتکرار
آیا کاشت مو میتواند جای زخم ناشی از عمل FUT قبلی را مخفی کند؟
افراد بسیاری که خواهان اصلاح اسکار قدیمی گردن خود هستند به ما مراجعه میکنند. زمانی که کاشت مو با استفاده از تکنولوژی قدیمی انجام شود ممکن است در ناحیه اهداکننده مو جای زخم ایجاد شود.
این ممکن است به این علت رخ دهد که درمان کاشت مو در سالهای گذشته برای فرد انجام شده است و در آن دوره دانش و روشهای کاشت مو همچنان در مراحل اولیه خود بودهاند یا به این خاطر که جراحی کاشت مو در کشوری دیگری انجام شده که در آنجا هزینه کاشت مو بسیار پایین تر است و کیفیت درمان نیز به مراتب پایین خواهد بود. خبر خوب این است که حتی اگر درمان کاملاً موفقیت آمیز انجام نشود، همچنان ظاهر فرد تا حد زیادی بهبود خواهد یافت.
آیا کاشت مو میتواند باعث ایجاد اسکار شود؟
در کاشت مو به روش FUT در ناحیه اهداکننده فولیکول مو یک نوار از پوست سر برداشته میشود تا بتوان از آن فولیکولهای سالم مو را استخراج کرد و همین باعث ایجاد یک اسکار خطی در این ناحیه میشود.
با این حال از آنجا که این اسکار در ناحیهای (معمولاً در پشت سر) تشکیل میشود که دائما در آن مو رشد میکند، تا زمانی که موها را بلند نگه دارید و خیلی کوتاه نکنید به راحتی میتوان آن را زیر موها پنهان کرد.
آیا ماینوکسیدیل میتواند باعث رویش مو در اسکار شود؟
نتایج یک مطالعه بر روی حیوانات نشان میدهد که ماینوکسیدیل شکل گیری عروق خونی تقویت میکند و رشد فولیکولهای مو را در پوستی که براثر سوختگی آسیب دیده است، افزایش میدهد. بنابراین استفاده از ماینوکسیدل ممکن است برای کسانی که بافت اسکار نازکی دارند درمان بسیار مناسبی باشد. همچنین برای تقویت رشد موها پس از کاشت مو به روش FUE در بافت اسکار، ماینوکسیدل بسیار موثر است.
آیا رشد مو روی بخیه امکان پذیر است؟
بله، مو در اطراف بخیهها میتواند رشد کند و در صورتی که از بخیه تریکوفیتیک (این روش جای زخم را به حداقل میرساند) استفاده شود، رویش مو در خط بخیه نیز امکان پذیر است.
آیا کاشت مو روی پوستی که دچار سوختگی شده است امکان پذیر است؟
با کاشت مو میتوان خطوط موی کاملاً طبیعی را بازیابی کرد، به طوری که نواحی کوچک تا متوسطی از پوست سوخته سر زیر موها پنهان شوند و ریزش ریش و سبیل نیز جبران شود.
چگونه میتوان تشخیص داد که فولیکولهای مو دچار آسیب دیدگی دائم شدهاند؟
اگر فولیکولهای مویتان آسیب دیده است ممکن است متوجه یک یا تمام علائم زیر شوید:
- ریزش یا نازک شدن موها
- خشکی شدید موها
- تحریک شدن، قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست سر
آیا کاشت مو روی اسکار با درد همراه است؟
در تمام روشهای کاشت مو از بی حسی موضعی استفاده میشود که توسط پزشکان متخصص تجویز شده است. به این ترتیب تضمین میشود که بیمار در طی فرآیند کاشت مو احساس راحتی دارد.
آیا میتوان روی هر نوع از بافت اسکار عمل پیوند مو انجام داد؟
به طور کلی کاشت مو را میتوان بر روی تمام انواع جای زخم انجام داد. با این حال کاشت مو بر روی اسکار گاهی اوقات به آماده سازی نیاز دارد. اگر بافت اسکار رشد بسیاری داشته است ابتدا باید بافت اضافی آن برداشته شود.
متأسفانه اسکارهایی وجود دارند که به طور دائم به رشد خود ادامه میدهند و بافت آنها دائما در حال تکثیر است. در چنین اسکارهایی در صورتی که رشد متوقف نشود نمیتوان موفقیت طولانی مدتی از عمل پیوند مو به دست آورد.
برای تعیین اینکه آیا میتوان به طور مستقیم در بافت اسکار فولیکولهای مو را پیوند زد یا خیر به انجام بررسی و معاینه توسط پزشک نیاز است.
مقالهای که برای شما آماده کردیم، مربوط به بلاگ ره یا بوده و میتوانید نکات جذاب و آموزشهای دیگر را در صفحه مربوطه مطالعه کنید. میتوانید برای دریافت انواع خدمات زیبایی از خدمات کلینیک پوست و مو ره یا بهره ببرید.