تزریق ژل روشی عالی و محبوب است که به بازگرداندن حجم از دست رفته در صورت و کانتور نواحی مختلف صورت که با گذشت زمان تحلیل رفته اند کمک میکند. با وجود اینکه معمولاً تزریق ژل موفقیت آمیز است گاهی اوقات ممکن است نتیجه مورد پسند فرد نباشد یا عوارض جانبی به همراه داشته باشد. مشکلاتی مانند قرارگیری نادرست ژل، تزریق بیش از حد، عدم تقارن، تغییر رنگ بافت یا تشکیل توده ممکن است رخ دهند. خوشبختانه از بین بردن ژل با تزریق آنزیم در صورتی که توسط پزشکی با تجربه انجام شود کاملاً ایمن و بدون درد است و مشکلاتی که بر اثر تزریق ژل ایجاد شدهاند اصلاح میشود. برای بیمارانی که از نتیجه تزریق ژل خود ناراضیاند تزریق آنزیم میتواند به از بین بردن ژل کمک کند.
تزریق آنزیم هیالورونیداز
برای از بین بردن ژل هیالورونیک اسید میتوان از تزریق آنزیم هیالورونیداز کمک گرفت. بنابراین اگر ژل هیالورونیک اسید تزریق شده به صورتتان را دوست ندارید مجبور نیستید آن را تحمل کنید.
برخی از ژلهایی که به صورت تزریق میشوند غیرقابل حل هستند مانند ژلهای تزریق ریدیس، اسکالپترا، بلافیل و سیلیکون مایع (Silikon-1000) (که برای موارد پزشکی دیگر به کار برده میشود) که نمیتوان با استفاده از آنزیم هیالورونیداز آنها را از بین برد. البته از ژلهای دائمی، نیمه دائمی و محرکهای زیستی به اندازه ژل هیالورونیک اسید برای تزریق به بدن استفاده نمیشود.
دلایل تخلیه و از بین بردن ژل صورت
علتهای مختلفی برای تمایل افراد به تخلیه ژل وجود دارد. ممکن است فرد پس از تزریق دچار عوارض جانبی شده باشد یا صرفاً از نتیجه تزریق ژل خود ناراضی باشد. با از بین بردن ژل نتیجه به دست آمده از بین میرود و چهره فرد به ظاهر طبیعی خود باز میگردد. البته اگر در وهله اول تزریق ژل توسط پزشکی حرفهای و با تجربه انجام شود دیگر نیازی به این کار نخواهد بود. برخی از رایج ترین علل تمایل افراد به از بین بردن ژل تزریق شده در زیر آورده شده است:
- نارضایتی: فرد نتیجه حاصل از تزریق ژل را نمیپسندد.
- قرار گیری نادرست ژل: این وضعیت ممکن است باعث شود چهره فرد غیرطبیعی به نظر برسد.
- تزریق بیش از حد ژل: تزریق بیش از حد ممکن است باعث شود چهره فرد غیرطبیعی یا اغراق آمیز به نظر برسد.
- نامتقارن شدن چهره: درصورتی که ژل به صورت نامتقارن به صورت تزریق شود هماهنگی خطوط طبیعی صورت به هم میریزد و چهره فرد نامتعادل و نامنظم میشود.
- تشکیل توده در زیر پوست: گرچه این مورد بسیار نادر است، اما تزریق ژل ممکن است منجر به ایجاد برجستگی یا توده در پوست فرد شود.
- تغییر رنگ: اگر ژل بیش از حد نزدیک به سطح پوست تزریق شود ممکن است پوست دچار تغییر رنگ (از آبی روشن تا تیره) شود. این پدیده بیشتر در اطراف چشم ها اتفاق میافتد.
- عفونت یا گرانولوما: تزریق ژل ممکن است باعث شود بدن واکنش مضری نشان دهد. در چنین شرایطی برای پیشگیری از گسترش عفونت باید ژل تخلیه شود.
- انسداد شریان اضطراری: در حالی که این مورد بسیار نادر است، اگر ژل خیلی نزدیک به شریان تزریق شود ممکن است باعث انسداد آنها شود و در نتیجه پوست رنگ پریده، خیلی سفید یا خالدار شود که نشانه کمبود خونرسانی است.
همانطور که گفته شد تزریق ژل در صورتی که توسط فرد متخصص انجام شود کاملاً ایمن است. گرچه مشکلاتی که در بالا به آنها اشاره شد نادر هستند، اما در صورت بروز هریک از این عوارض یا در شرایط اضطراری به درمان نیاز خواهید داشت. از بین بردن ژل باید توسط پزشک متخصص که دانش کاملی از آناتومی صورت دارد انجام شود تا نتیجه ای کاملاً مطمئن و با دقت بالا حاصل شود.
تزریق آنزیم هیالورونیداز برای از بین بردن ژل
از آنزیم هیالورونیداز میتوان برای درمان ژل تزریق شده به این نواحی استفاده کرد:
تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل لب
تزریق ژل به لب عمل زیبایی محبوبی است که برای حجیم کردن لبها انجام میشود. به همین خاطر در بسیاری از افراد به طور ناخواسته به لبها بیش از حد ژل تزریق میشود یا تزریق ژل به طور مکرر برایشان انجام میشود. خوشبختانه برای حل این مشکل میتوان از تزریق آنزیم هیالورونیداز کمک گرفت. برای لبهایی که بیش از حد به آنها ژل تزریق شده است میتوان با استفاده از هیالورونیداز، ژل تزریق شده را از بین برد و این بار به مقدار مناسب به آنها ژل تزریق کرد یا لبها را به حالت طبیعی شان رها کرد.
برای اصلاح تودههای کوچکی که بر اثر تزریق ژل به لب ایجاد شدهاند نیز میتوان از آنزیم هیالورونیداز کمک گرفت. ماساژ این توده در اکثر موارد نمیتواند مشکل را برطرف کند و در بیشتر مواقع برای اصلاح آنها باید آنزیم هیالورونیداز تزریق شود.
حرکت کردن یا قرار گرفتن ژل در خارج از بخش قرمز رنگ لب، دلیل دیگری است که افراد به تزریق هیالورونیداز نیاز پیدا میکنند. قرارگرفتن ژل در خارج از ناحیه قرمز رنگ لب فرم لبها را غیر طبیعی میکند.
تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل گونه
تزریق ژل میتواند به فرم دهی گونهها و جبران حجم از دست رفته آنها کمک کند. دلایل رایج برای از بین بردن ژل تزریق شده به گونه ها عبارتند از:
- جمع شدن ژل در گونهها پس از تزریقهای مکرر
- ورم کردن یا پف کردن دور چشم پس از تزریق ژل به گونهها
- تشکیل توده در گونهها، ناهموار یا نامتقارن بودن گونهها پس از تزریق ژل
- تزریق بیش از حد ژل روی ناحیه زایگوما (کناره خارجی گونه) که باعث بدشکلی گونهها میشود.
- پف دار به نظر رسیدن صورت بر اثر تزریق بیش از حد ژل به گونهها و انسداد مجرای لنفاوی توسط ژلی که به آن ناحیه تزریق شده است.
با از بین بردن ژلی که قبلاً به پوست تزریق شده است میتوان شکل طبیعی گونهها را بازیابی کرد و هرگونه پف ناشی از ژل اضافه را کاهش داد.
تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل زیر چشم
تزریق بیش از حد ژل به زیر چشم ممکن است منجر به پف کردن پلک پایین شود. این مسئله یکی از نگرانیهای رایج برای افرادی است که قبلاً به این ناحیه ژل تزریق کردهاند. در بیشتر موارد این مشکل با گذشت چند سال از تزریق اولیه به زیر چشم ایجاد میشود.
تغییر رنگ پوست زیر چشم به رنگ آبی-خاکستری ممکن است ناشی از تزریق ژل در نزدیکی سطح پوست باشد که مانند موارد قبلی برای اصلاح آن به تزریق آنزیم هیالورونیداز نیاز است.
ژل تزریق شده به زیر چشم ممکن است به طور ناخواسته در نزدیکی جداره چشم تزریق شده باشد. از بین بردن این ژل ممکن است دشوار باشد مگر اینکه بتوان آنزیم هیالورونیداز را دقیقاً به همان ناحیه تزریق کرد. در مواردی که ژل تزریق شده به زیر چشم علیرغم تزریق آنزیم هیالورونیداز همچنان در آن ناحیه باقی مانده است، ممکن است به انجام آزمایش MRI نیاز باشد تا محل قرارگیری ژل مشخص شود و معلوم شود که این ژل در نزدیکی جداره چشم تزریق شده است یا خیر.
تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل بینی
تزریق ژل به بینی میتواند مشکلاتی مانند قوز، ناهمواریهای روی پل بینی، ناهمواری یا عدم تقارن بینی یا صافی بینی را برطرف کند. با این وجود با پخش شدن ژل تزریق شده به بینی از محل اولیه خود به نواحی اطراف، لیفت ایجاد شده از بین میرود. علیرغم اینکه این فرایند تنها چند ماه زمان میبرد، ممکن است ژل تزریق شده در پوست بینی باقی بماند. با وجود باقی ماندن ژل در بینی ممکن است برای بازیابی لیفت از دست رفته ژل بیشتری به این ناحیه تزریق شود. تجمع ژل در بینی اغلب موجب عریض شدن بینی میشود. تزریق آنزیم هیالورونیداز به بینی میتواند ژل اسید هیالورونیک از پیش تزریق شده را از بین ببرد و این مشکل را برطرف کند.
تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل چانه
تزریق ژل به چانه میتواند خط فک فرد را برجسته تر کند و نیم رخ فرد را زیباتر کند. در صورت تزریق مکرر یا قرار دادن نادرست ژل ممکن است چانه بیش از حد پهن به نظر برسد. همچنین احتمال این وجود دارد که ژل تزریق شده به چانه جا به جا شود و به سمت گردن حرکت کند و منجر به چاق به نظر رسیدن آن ناحیه شود. این مشکلات را میتوان با تزریق آنزیم هیالورونیداز برطرف کرد.
آمادگیهای لازم برای تزریق آنزیم هیالورونیداز
پیش از تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل باید با پزشک مشورت کنید. پزشک پس از معاینه درباره تعیین نواحی که به تخلیه ژل نیاز دارند با شما صحبت میکند و نحوه درمان، خطرات و برنامه درمانی بعدی را برایتان توضیح میدهد.
پس از آن، تزریق آنزیم به عنوان تست انجام میشود، زیرا احتمال بسیار کمی وجود دارد که بدن به تزریق آنزیم هیالورونیداز واکنش نشان دهد. این تست شامل تزریق مقدار کمی از آنزیم در یکی از بازوهای فرد میشود. به این ترتیب اطمینان حاصل میشود که بدن فرد واکنش آلرژیکی به این آنزیم نشان نمیدهد. باید حدوداً 30 دقیقه در کلینیک منتظر بمانید تا نتیجه این تست مشخص شود.
تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل چگونه انجام میشود؟
میتوان بر روی نواحی که قرار است تحت درمان قرار بگیرند 15 الی 20 دقیقه پیش از تزریق آنزیم کرم بیحس کننده اعمال کرد. سپس پزشک در ناحیهی که دارای ژل ناخواسته است آنزیم هیالورونیداز را تزریق میکند و ممکن است برای اطمینان از توزیع یکنواخت آنزیم محل تزریق را به آرامی ماساژ دهد. در صورتی که بدن واکنش شدیدی مانند ورم کردن یا قرمزی نشان دهد احتمالاً لازم است مدتی در کلینیک بمانید تا مطمئن شوید که به آنافیلاکسی تبدیل نمیشود، گرچه احتمال بروز آن بسیار پایین است.
مراقبتهای بعد از تزریق آنزیم برای از بین بردن فیلر
توصیه میشود برای جلوگیری از عفونت به مدت 6 ساعت هیچگونه مواد آرایشی بر روی نواحی تحت درمان قرار ندهید. با مصرف آنتی هیستامین میتوان هر ورمی را کاهش داد. برای کاهش کبودی نیز میتوانید قرصهایی که پزشک تجویز کرده است مصرف کنید.
عوارض تزریق آنزیم هیالورونیداز
درست مانند خطرات و عوارض جانبی مربوط به تزریق ژل، تزریق هیالورونیداز نیز بدون خطر نیست، زیرا ممکن است باعث ناراحتی موقتی، قرمزی، ورم کردن، کبودی و در موارد نادر آلرژی شود. اما به خاطر داشته باشید که اگر این تزریق تحت نظر پزشک متخصص انجام شود احتمال بروز این عوارض به حداقل میرسد. برخی دیگر از عوارض جانبی احتمالی تزریق هیالورونیداز در ادامه آورده شدهاند:
- سابقه واکنش آلرژیک به نیش زنبور نشان دهنده افزایش خطر واکنش آلرژیک به تزریق آنزیم هیالورونیداز است و باید به عنوان نشانه منع مصرف در نظر گرفته شود. علت این مسئله این است که سم موجود در نیش حشرات ممکن است حاوی هیالورونیداز باشد و این مکانیسم میتواند منبع ایجاد حساسیت در افراد مبتلا باشد.
- درست مانند تزریق بیش از حد ژل به پوست، تزریق بیش از حد آنزیم هیالورونیداز نیز مضر است. به همین خاطر پزشکان ترجیح میدهند به آرامی و مرحله به مرحله پیش بروند تا بتوانند غلظت و حجم مناسبی از این آنزیم را تزریق کنند.
هزینه تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل چقدر است؟
هزینه این درمان به چند عامل بستگی دارد. این عوامل عبارتند از ناحیهای که نیاز به تخلیه ژل دارد و وضعیت حال حاضر آن ناحیه. مقدار آنزیمی که برای از بین بردن ژل نیاز است نیز قطعاً عامل مهمی است.
همچنین برخی از عوامل دیگر نیز میتوانند حائز اهمیت باشند، مانند میزان مهارت پزشک مورد نظر و محل کلینیک درمانی.
سوالات پرتکرار
برای از بین بردن ژل چند جلسه لازم است؟
از بین بردن ژل معمولاً کار سادهای است و تنها 1 تا 2 جلسه زمان میبرد. با این وجود اگر با دو جلسه تزریق آنزیم هیالورونیداز نتیجه مورد نظر حاصل نشد، لازم است آزمایش MRI انجام دهید تا مشخص شود مشکل از ژل باقی مانده است یا علت چیز دیگری است.
آیا میتوان در همان ناحیهای که آنزیم تزریق شده است دوباره ژل تزریق کرد؟
بله، این کار کاملاً شدنی است. پس از تزریق آنزیم به یک ناحیه همچنان میتوان به آن ناحیه ژل تزریق کرد. پس از اینکه ژل به طور کامل در آنزیم حل شد و از بین رفت میتوان به آن ناحیه مجدداً ژل را این بار به اندازه و با دقت بیشتر تزریق کرد.
آیا میتوان تمام ژل هایی را که به پوست تزریق میشوند با تزریق آنزیم از بین برد؟
خیر. تنها ژلهایی که از اسید هیالورونیک ساخته شدهاند قابلیت این را دارند که در آنزیم هیالورونیداز حل شوند و از بین بروند. سایر ژل ها دائمی یا نیمه دائمی هستند و نمیتوان آنها را با تزریق آنزیم از بین برد.
آیا آنزیم هیالورونیداز میتواند اسید هیالورونیک طبیعی را در خود حل کند؟
تزریق هیالورونیداز با دقت بالایی انجام میشود. به همین خاطر پیش از اینکه اسید هیالورونیک طبیعی را در خود حل کند ژل تزریق شده به آن ناحیه را حل کرده و از بین میبرد.
پس از تزریق آنزیم چه مدت طول میکشد تا ژل از بین برود؟
تزریق آنزیم اثر فوری دارد. در برخی موارد این اثر در عرض 24 تا 48 ساعت قابل مشاهده است. اما ورم ناحیه تحت درمان که بر اثر فرآیند تزریق ایجاد میشود ممکن است باعث شود اثرات تزریق آنزیم بلافاصله آشکار نباشد.
چه مدت پس از تزریق هیالورونیداز میتوان دوباره به آن ناحیه ژل تزریق کرد؟
در حالت ایده آل بهتر است حداقل یک هفته صبر کنید و بعد در ناحیه درمان شده ژل تزریق کنید. این اجازه میدهد تا ورم آن ناحیه کاهش یابد و آنزیم تزریق شده تخلیه شود و ژل جدید را در خود حل نکند.
آیا تزریق آنزیم برای از بین بردن ژل دردناک است؟
این تزریق با حداقل درد ممکن همراه است. زیرا پیش از تزریق آنزیم از کرم بی حس کننده استفاده میشود.